Overhandiging Eugene van Mierlo Schelfhorst

Afsluiting burgeronderzoek Schelfhorst 22 september 2022

1024 683 maryke

Wijkbewoners, onderzoekers van Universiteit Twente, hogeschool Saxion, de gemeente Almelo, GGD Twente en Lang zult u wonen werkten samen in het TOPFIT Citizenlab om onderzoek te doen naar langer, gezonder, gelukkiger en veiliger wonen in de sterk vergrijzende wijk Schelfhorst in Almelo.

De resultaten zijn gebundeld in een onderzoeksrapport dat afgelopen donderdag 22 september in wijkcentrum de Schelf is gepresenteerd. Burgers en onderzoekers hebben het verslag overhandigd aan Eugène van Mierlo, wethouder gemeente Almelo. Hierbij waren inwoners, onderzoekers, partners van het TOPFIT Citizenlab en andere belangstellenden aanwezig. Zie onderstaande video.


Hoofdonderzoeker Karin van Leersum was ook aan het woord op TwenteFM, u kunt het stuk hier beluisteren >>

“Bijzonder van het onderzoek in Schelfhorst is dat onderzoekers en burgers echt hebben samengewerkt om nieuwe kennis te verzamelen. Dus geen onderzoek óver ouderen, maar onderzoek mét ouderen. Dit wordt ook wel citizen science of burgeronderzoek genoemd”.
– Maria Walters, directeur Lang zult u wonen –

Burgers en onderzoeker doen samen onderzoek

Het doel was om samen onderzoek te doen naar hoe wijkbewoners gelukkig, gezond en veilig zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in de wijk Schelfhorst. In dit burgeronderzoek stond gezondheid en de leefomgeving van inwoners centraal. Inwoners werden bevraagd, maar konden ook de opzet van het onderzoek mee helpen vormgeven. Als co-onderzoekers stelden zij onderzoeksvragen en – thema’s vast, leverden ze informatie en schreven ze mee aan de rapportage.

Tijdens het onderzoek werden gesprekken en bijeenkomsten georganiseerd in wisselende samenstelling van onderzoekers, wijkbewoners en andere betrokkenen. De methode en uitkomsten van al deze bijeenkomsten zijn beschreven in een uitgebreid rapport. Hierin staan alle bevindingen van de huidige situatie in de wijk en ideeën voor hoe het leven er in de toekomst uit kan zien.

Het volledige rapport vindt u hierOok hebben burgers en onderzoekers een samenvatting gemaakt, deze download u hier >>

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy