Brand in de keuken Lang zult u wonen

Brand, dat overkomt mij toch niet?

1024 683 maryke

Brand komt vaker voor dan u denkt. In 2019 waren er ongeveer 11 branden per 1000 huishoudens. Belangrijke oorzaken van woningbranden zijn een kapot of slecht werkend apparaat en kortsluiting. Maar ook het ouder worden speelt een rol. Zo merken ouderen soms een beginnende brand minder op vanwege gehoor-, zicht- en reukverlies. Soms zijn ouderen minder mobiel en kunnen daardoor minder snel vluchten. 

Rookmelders redden levens

Het is belangrijk om een brand zo vroeg mogelijk te ontdekken. Een goed werkende rookmelder is daarbij heel belangrijk. Op dit moment heeft 70% van de huishoudens een rookmelder. Maar slecht 35% van die rookmelders werkt goed én hangt op de juiste plaats. Het is dus belangrijk om rookmelders op te hangen, ze goed te onderhouden en te vervangen als dat nodig is. Want goed geplaatste en werkende rookmelders redden levens!

Wist u dat…

  • u niets ruikt als u slaapt, dus ook geen rook
  • een rookmelder u wakker maakt en ervoor zorgt dat u tijd hebt om te vluchten!
  • rookmelders te koop zijn in alle doe-het-zelfzaken en bouwmarkten
  • een rookmelder binnen 1 minuut geplaatst is
  • rookmelders niet zomaar afgaan als u een sigaret rookt
  • een rookmelder voor doven en slechthorenden in principe wordt vergoed door de zorgverzekeraar

Maak van uw woning een brandveilige woning!

Er zijn verschillende manieren om de brandveiligheid in uw woning te vergroten.

  • Zorg dat de rookmelder goed hoorbaar is. Voor mensen die slecht horen is er een versterker beschikbaar. Daarnaast kunt u een trilplaat onder het bank- of hoofdkussen plaatsen, en een lichtflitser aanschaffen om te alarmeren.
  • U kunt een rookmelder met een gesproken alarm nemen, zodat u beter weet wat u moet doen. Sommige mensen weten soms niet meer wat ze moeten doen bij het horen van de piep. In veel gevallen worden gesproken alarmen vergoed door de zorgverzekeraar.
  • U kunt een rookmelder aanschaffen die de buren waarschuwt. Zij kunnen dan helpen met vluchten en hulpinstanties informeren.

In de webshop van de brandwondenstichting kunt u verschillende rookmelders bestellen.

Voorkom brand in de keuken

Beter is het natuurlijk om brand te voorkomen. De keuken is dé plek in huis waar branden ontstaan door een vlam in de pan. Om te voorkomen dat iets aanbrandt kunt u een kookwekker bij het koken gebruiken of bij het fornuis blijven staan. Maar soms lukt dat niet, door afleiding of vergeetachtigheid. Hiervoor zijn tegenwoordig speciale kookbeveiligers op de markt die voorkomen dat er een vlam in de pan kan ontstaan. Of u nu kookt op gas of op inductie. Zodra er rookontwikkeling ontstaat detecteert de rookmelder van de kookbeveiliger de rook en geeft een signaal waarmee het gas of de elektriciteit direct wordt uitgeschakeld. Zodat er geen vlam in de pan kan ontstaan.

Meer tips? Lees dan: In de keuken kan het vaak een stuk praktischer.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy