Lang zult u wonen Tuin

Praat mee over Schelfhorst in 2040!

1024 683 maryke

Hoe zal de wijk Schelfhorst eruit zien in 2040? Wat als de vergrijzing op zijn hoogtepunt is en er veel mensen boven de 65 jaar wonen? Op 11 en 14 januari 2022 organiseert TOPFIT Citizenlab hierover gesprekken met buurtgenoten, onderzoekers en studenten. “We nemen met elkaar een kijkje in de toekomst. We dromen, we zijn realistisch en we gaan op zoek naar oplossingen”, zegt hoofdonderzoeker Karin van Leersum van de Universiteit Twente.

Toekomstbeelden maken

De gesprekken over Schelfhorst in 2040 gaan over de toekomst van wonen, welzijn en zorg in de wijk. Daarbij zal ook de rol van technologie aan de orde komen. “Komt in 2040 de wijkverpleegkundige nog aan huis of zal veel zorg via videobellen gaan? Wonen we straks in slimme huizen met sensoren?” Belangrijke vragen om nu bij stil te staan, volgens Karin van Leersum. “We zijn benieuwd hoe wijkbewoners hopen dat de toekomst eruit ziet. En we willen graag weten hoe zij denken dat het echt zal zijn”. Met deze dromen en toekomstbeelden in het achterhoofd gaat het gesprek verder. Wat kunnen we doen om mogelijke problemen in de toekomst op te lossen? En welke rol zien wijkbewoners hierin voor zichzelf weggelegd?

TOPFIT Citizenlab

Het onderzoek in de wijk Schelfhorst is onderdeel van het programma TOPFIT Citizenlab, een samenwerking van burgers, onderzoekers van Universiteit Twente, hogeschool Saxion, de gemeente Almelo, GGD Twente en Lang zult u wonen. Samen met inwoners in de wijk willen zij onderzoeken hoe inwoners van Schelfhorst veilig, gezond en gelukkig ouder kunnen worden. Dit is belangrijk om te weten omdat de wijk de komende jaren nog meer vergrijst. “Over twintig jaar is maar liefst één op de vier Nederlanders een 65+’er”, zegt Maria Walters, directeur bij Lang zult u wonen en als projectleider verbonden aan dit project. “We willen in dit onderzoek gebruik maken van de kennis van burgers zelf. Die kennis wordt vaak nog onvoldoende gehoord in onderzoek. In dit onderzoek, ook wel citizenscience of burgeronderzoek genoemd, is dat wel het geval”.

Ook een kijkje nemen in de toekomst van Schelfhorst?

Op 11 en 14 januari 2022 van 15:00 tot 17:00 uur vinden de gesprekken over de toekomst van Schelfhorst plaats. De deelnemers gaan met 4 of 5 buurtgenoten en een gespreksleider rond de tafel in wijkcentrum De Schelf. Meedoen kan! TOPFIT zoekt (oudere) inwoners die hun kennis en ervaringen willen delen. En vooruit willen kijken naar de toekomst van Schelfhorst waar het veilig, gezond en prettig ouder worden is.

Aanmelden kan bij onderzoeker Karin van Leersum.
Mail:  c.m.vanleersum@utwente.nl
Telefoon: 053-489 5293
Of via het contactformulier op de website.

Locatie:
Wijkcentrum De Schelf

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy